Konferenciji o specijaliziranoj zaštiti djece-osoba sa autizmom koja je održana u Tuzli 17.12.2011.godine u hotelu “Tuzla”prisustvovalo je sedam članova našeg udruženja “Djeca svjetlosti”iz Banjaluke.

Domaćin Konferencije bilo je Udruženje roditelja djece-osoba sa autizmom iz Tuzle (URDOSA), a gosti-predavači iskusni stručnjaci iz Centra za autizam Zagreb:

Ivica Dokleja direktor Centra za autizam Zagreb

Žarka Klopotan, prof. – edukacijski rehabilitator, voditelj
predškolskog i osnovnoškolskog  programa Centra za autizam

mr.sc. Renata Vragović – edukacijski rehabilitator, voditelj
programa za odrasle osobe s autizmom Centra za autizam

Anita Dražetić – roditelj, predsjednica Vijeća roditelja Centra za
autizam i član Upravnog  vijeća Centra za autizam

Tanja Biloglav, prof. – rukovodilac programa stanovanja i
zdravstvene zastite korisnika

Članovi našeg Udruženja sa ove Konferencije ponijeli su odlične utiske, domaćini su bili odlični organizatori, a predavači su se potrudili da nam detaljno predstave način rada i funkcionisanja jedne velike institucije kao što je Centar za autizam Zagreb.

Naglasili su da ovaj Centar radi na svom modernizovanju i praćenju svjetskih trendova koji diktiraju da ovakve institucije treba da prerastu u manje životne zajednice.
To je skup projekat,a oni su za početak osnovali jednu takvu kuću u kojoj živi pet djevojaka sa srednje teškim oblikom autizma.
Sa njima svakodnevno rade stručnjaci u tri smjene, 24 sata, ali oni su više njihovi životni asistenti,koji im pomažu i usmjeravaju ih u svakodnevnim poslovima održavanja higijene prostora, kuhanju i ostalim obavezama.

Predavači su uložili maksimalan trud da svako iz svoje oblasti upute prisutne koja su njihova iskustva,načini i organizacija rada,kao i rješavanje kriznih situacija.Sve je bilo predstavljeno i video bimom sa tekstom i slikama .
U posljednjem dijelu konferencije održan je okrugli sto gdje su prisutni mogli da postavljaju pitanja stručnjavima i dobijali su iscrpne odgovore.

Treba naglasiti da su se naši članovi u pauzama predavanja intenzivno družili sa stručnjacima i ostvarili dragocjene kontakte koji će našem Udružanju sigurno biti od velike koristi.
Još jednom izražavamo zahvalnost Udruženju URDOSA na pozivu i  nadamo se da ćemo im ubrzo moći da uzvratiti gostoprimstvo.

Predsjednik udruženja “Djeca svjetlosti”

Mirjana Kojić