Na poziv predsjednika Udruženja URDOSA iz Tuzle Mehe Sadikovića, u petak 09. 11. 2012.godine, predsjednica našeg Udruženja i tri naše vrijedne volonterke, bile su u posjeti ovom Udruženju. Cilj posjete bio je da razmijenimo iskustva, jer gospodin Sadiković je poznat kao veliki borac za prava osoba sa autizmom, ali i da  vidimo kako funkcioniše Dnevni centar za autizam u Tuzli, koji uspješno radi već godinama. Možemo reći da smo oduševljeni onim što smo vidjeli i da se nadamo da ćemo ubrzo i mi imati takav Centar.

Dnevni centar u Tuzli je Javna institucija,  koja funkcioniše kao posebno odjeljenje u sklopu većeg centra.To je veoma važan podatak, jer time je trajno riješeno pitanje njegovog finansiranja i održavanja. Ima tri veće prostorije za rad sa djecom, kuhinju sa trpezarijom i mokri čvor. Radno vrijeme Centra je od 8:00 do 18.00 sati. Korisnici su djeca i odrasli sa autizmom, podijeljeni  prema uzrastu i sklonostima, a sa njima radi stručni tim .Zaposleni rade u dvije smjene, a posebno nam se svidjelo što roditelji nisu obavezni da dijete dovode i odvode uvijek u isto vrijeme, već prema dogovoru i potrebama korisnika. Dakle, sve je podređeno djeci, a osoblje je tu da se prilagodi i da radi svoj posao kvalitetno.Ako to znači da će danas imati samo dvoje-troje djece, a sutra i tri puta više, u hodu se mijenja plan rada . Centar radi i tokom školskog raspusta, prema prilagođenom rasporedu, jer ne smije se dozvoliti da djeca u tom periodu nazaduju, a i roditelji moraju na posao.
Ono što nas je oborilo s nogu je podatak da je usvojen elaborat o izgradnji novog Centra za autizam u Tuzli 2014.godine, koji će biti na nivou države BiH i u kojem je predviđen i jedan manji stacionar za osobe sa autizmom čiji su roditelji bolesni ili umrli. Dakle, još jednom se pokazalo da mi ovdje u Banjaluci i Republici Srpskoj, tražimo i želimo samo ono što drugi u našem užem i širem okruženju već imaju i što je naše pravo. U posljednje vrijeme neke stvari su se pokrenule sa mrtve tačke, prepoznate su naše potrebe od strane lokalne zajednice i Kabineta predsjednika. Za 19.11. u 11:00, uoči Međunarodnog dana djeteta, Kancelarija ombudsmana za djecu organizuje okrugli sto, sa temama dnevni centri i asistenti u nastavi, gdje su pozvani i naši predstavnici, predstavnici ministarstava i svih institucija koje su odgovorne za ove oblasti. Nadamo se da neće ostati sve na obećanjima, jer naša djeca više ne mogu da čekaju. Ko u to sumnja neka slobodno navrati i vidi koliko toga radimo u nemogućim uslovima, u dvije male prostorije koje trenutno koristimo i sve će mu biti jasno.