Na inicijativu Udruženja “Djeca svjetlosti” iz Banjaluke, a uz podršku RTRS-a i urednika emisije “U fokusu”,Branimira Ðuricica 11.11.2011.godine emitovana je emisija pod nazivom POLOŽAJ LICA SA AUTIZMOM U RS.
Učesnici emisije bili su načelnica Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja Banja Luka dr Ranka Kalinić, pedijatar i savjetnik direktora Fonda zdravstvenog osiguranja RS dr Branislav Lolić i članica Udruženja “Djeca svjetlosti” Valentina Šukalo. Svi učesnici bili su saglasni da je situacija u RS kada ja riječ o djeci i odraslima sa autizmom,kao i o onima koji o njima brinu veoma teška.

Ne postoji dnevno-edukativni centar,gdje bi oni mogli da na jednom mjestu dobiju savjete,pomoć i edukaciju. To je u ostalim zemljama Evrope, pa i okruženja već odavno ustaljena praksa. Istaknut je i problem nedostatka stručnog kadra i neophodnost njihovog slanja na edukaciju.
Dr Lolić,kao predstavnik Fonda zdravstvenog osiguranja, dao je nekoliko obećanja koja ulijevaju nadu da ce se stvari vrlo brzo pokrenuti sa mrtve tačke.
Članovi Udruženja učinice sve da do 2.aprila, Svjetskog dana autizma,kojeg je više puta tokom emisije spomenuo dr Lolić kao rok za ispunjavanje ovih obećanja, to bude i ostvareno.
U emisiji emitovan je i prilog iz Beograda u kojem je o autizmu i novim saznanjima, kao i načinima liječenja govorila djeciji psihijatar dr Milijana Selaković. Putem telefona u emisiji je učestvovao i direktor Centra za autizam u Zagrebu gospodin Ivica Dokleja, koji je govorio o iskustvima u njihovom radu,ali i o mogućnostima saradnje sa našim Uruženjem. Pozvao je sve zainteresovane da prisustvuju Konferenciji o specijalizovanoj brizi za djecu i odrasle sa autizmom koja ce biti održana u Tuzli 15 decembra. Predavanja ce držati predavaci iz Centra u Zagrebu.
Možemo reci da je emisija posvecena autizmu ispunila svoj cilj, a to je da upozna širu javnost o ovom problemu i o radu Udruženja “Djeca svjetlosti” Banja Luka . Još jednom zahvaljujemo RTRS-u kao i svim učesnicima emisije “U fokusu” na učestvovanju i nadamo se nastavku saradnje.
Udruženje “Djeca svjetlosti” Banja Luka

admin