Godinu počinjemo sa projektom “Ja mogu sam, podrži me”. Zahvaljujući ovom projektu naši korisnici imaju priliku da učestvuju u novim aktivnostima.
Prva projektna aktivnost je je škola trčanja i fizičke aktivnosti. Treninge realizuje saradnik iz AK “Vrbas”, psiholog Savina Šmit i naši vrijedni volonteri. Danas smo uspješno održali prvi trening. Utisci učesnika su više nego pozitivni.
Druga aktivnost su radno okupacione aktivnosti u plasteniku i radionice o zdravim stilovima života. Njih ćemo realizovati sa saradnicima iz “Zdrave logike”, psihologom Oliverom Davidović Knežić i volonterima. Radionice će se održavati u našim prostorijama, a jednom mjesečno odlazićemo u plastenik, gdje će se naši korisnici obučavati sijanju sjemena u čašice, zaljevanju sadnica, presađivanju sadnica u zemlju, čupkanju trave oko biljaka, skidanju nezdravih listova sa biljke, nagrtanju zemlje oko biljaka, berbu plodova, njihovo slaganje u kutije i degustaciju, čišćenje zemlje od prethodnih biljaka…
Treća aktivnost je kulinarska radionica za korisnike Dnevnog centra, koju će provoditi Biljana Marić uz pomoć volontera. U okviru ove aktivnosti postoji širok raspon zadataka koje će obavljati korisnici, neke od njih su: odlazak u prodavnicu i nabavka hrane, pranje i sortiranje voća i povrća, pranje i sortiranje posuđa, guljenje i siječenje voća i povrća, pravljenje tijesta i proizvoda od tijesta, pravljenje sendviča i sl. Radom na ovim aktivnostima, direktno se radi na osnaživanju korisnika za samostalnost, te njihova obuka za pomaganje roditeljima u svakodnevnim aktivnostima. Aktivnosti su svojevrstan uvod i priprema korisnika za buduće stanovanje uz podršku.
Projekat „Ja mogu sam, podrži me”, implementira se u sklopu Regional Programme on Local Democracy (ReLOaD), koji finansira Evropska unija, a koju provodi Razvojni program Ujedninjenih nacija (UNDP).

admin