Na prvoj konferenciji o autizmu u BiH, koja je održana 29.i 30.05.u Sarajevu, kao gosti bili su prisutni i strucni saradnici naseg Udruzenja i predsjednica Udruzenja.  Ovom prilikom jos jednom zahvaljujemo  organizatorima na gostoprimstvu. Konferenciji su prisustvovali predstavnici nekoliko federalnih ministarstava, mnogobrojnih udruzenja, kao i strucnjaci koji se bave autizmom.

Direktorica Edukativnog centra  Edus, prof. dr Nirvana Pištoljević, predstavila je rad ovog centra, nakon čega je održana veoma konstruktivna diskusija.

Još jednom se pokazalo da nas sve na prostoru BiH muče isti problemi, a to je prije svega nedostatak sluha društva za ovu populaciju i loša uvezanost institucija, koje bi trebalo da pomognu u rjesavanju, prije svega dnevnog zbrinjavanja djece i odraslih sa autizmom.

10

Veoma smo zadovoljni time što smo obnovili kontakte sa udruženjima URDAS iz Sarajeva i URDOSA iz Tuzle, te ostvarili komunikaciju sa ostalim udruženjima. Na kraju konferencije dr Nirvana Pistoljevic obradovala nas je pozivom da i ove, kao i prethodne godine, naši volonteri dođu na besplatnu trodnevnu obuku u Edus, gdje će učestvovati u radu njihove ljetne škole za djecu sa autizmom.