Ministarstvo omladine, porodice i sporta RS u saradnji sa Volonterskim servisom RS i Kulturnim centrom „Banski dvor“ je organizovalo sinoć, povodom Međunarodnog dana volontera, ceremoniju dodjele Republičke nagrade za volontiranje. Ponosni smo što je naša volonterka, Jovana Lolić, dobila priznanje za poseban doprinos razvoju volonterizma.

U nastavku možete pročiti njenu volontersku priču.

Kada mi se pružila prilika da postanem volonter, prihvatila sam je bez razmišljanja, smatrajući je životnom prilikom. Od tada Udruženje „Djeca svjetlosti“ postaje moj drugi dom, a djeca iz autističnog spektra moji prijatelji. Bez straha i predrasuda pružila sam ruku i podršku tim, naizgled malim, ali opet tako velikim šampionima. Sa osmijehom na licu i ljubavlju u srcu ulazim u prostoriju gdje se očekuje da ću ja biti nečiji volonter. Za mene je tada riječ „volonter“ bila velika, a vjerujte mi da je sada još veća..
Svaki uspješan dan u mom Udruženju pružao mi je osjećaj borca, borca koji je odbranio svoju titulu i sa ponosom odlazi kući noseći u rukama zlatni pehar..
A osjećaj zahvalnosti prema mojim prijateljima ili kako ih ja volim nazvati, prema „mojoj djeci“ raste iz dana u dan.
Ono što ja iz mog iskustva mogu da poručim budućim volonterima jeste da budu spremni na dobar i na loš dan, ali i na veliku životnu lekciju. Mi dolazimo da nešto naučimo tu djecu, a nismo ni svjesni da smo zapravo mi ti koji učimo.
Ja sam uz „moju“ djecu naučila i kako se ljubav provlači kroz tišinu i šta je prava, istinska sreća. I ako jednom autisti pružite ljubav i sreću, nećete ostati uskraćeni, vjerujte mi..
I često poželim da se svi ljudi, bar na trenutak, osjećaju tako velikim kao moji šampioni i ja kada uspijemo nešto na čemu već dugo radimo.
Kada traže od mene da opišem jednog autistu ili uopšteno autizam, ja bih najradije sve to slikovito objasnila.
Autizam-neizvjesna trka
Autista-šampion koji trči svoju životnu trku
Volonteri-publika koja bodri svog šampiona
I šta mislite ko će da pobijedi?
Ja vjerujem da svaki šampion koji ima dobru publiku može da pobijedi, a vi?

 

admin