U sklopu projekta kojim smo podržani od Centra za mentalno zdravlje, predviđene su i edukativne posjete velikim centrima za autizam u okruženju. Nakon ostvarenih kontakata, 24. i 25. 06. otišli smo u posjetu centrima u Beogradu

, koji imaju dugu tradiciju u radu i veliko iskustvo, koje su rado podijelili s nama i dali nam mnogo korisnih savjeta. Bili smo smješteni u zgradi Škole za djecu oštećenog sluha, tako da smo izbjegli troškove smještaja.

Naši ljubazni domaćini bili su gospodin Peđa Žeželj, direktor svih dnevnih centara Beograda, a to je 12 centara i 2 stacionara i njegovi najbliži saradnici. Oni u svome radu sa autistima provode BIM metodu ( Beogradski integrativni metod).

12

Prvo smo posjetili Dnevni centar za omladinu i odrasle sa autizmom u Ulici Kornelija Stankovića, gdje smo vidjeli kako izgleda jedan njihov radni dan. Radi se prema individualnim programima prilagođenim svakom korisniku, a fokus je na okupaciono-radnoj terapiji, koju provode iskusni stručnjaci.Otkrivaju se sklonosti i talenti korisnika i radi se na njihovom razvijanju.Nastoje da se pridržavaju čvrstog rasporeda, tako da korisnici tačno znaju svoju dnevnu rutinu, što olakšava rad.U sklopu ovog objekta je i kuhinja sa trpezarijom, senzorna soba, kao i manja fiskulturna sala.Cijeli prostor je pod video nadzorom.
Naglasili su da troškove i organizaciju prevoza snosi grad Beograd, koji plaća i zaposlene. Na kraju obilaska ovog prostora, družili smo se sa zaposlenima, koji su nam rado odgovarali na sva pitanja.

Sljedećeg dana posjetili smo Dnevni centar za djecu i omladinu sa autizmom u Diljskoj ulici, gdje ima 36 korisnika u 6 grupa sa balansom prema sposobnostima. Terapeuti rade sa korisnicima u učionicama i radionicama sa glinom, gipsom, papirom, kao i edukativne igre na računarima. Provode i svakodnevne šetnje, izlaske u prirodu, a početkom jula tradicionalno odlaze na nekoliko dana na Taru. Ovdje smo takođe ostvarili odličnu komunikaciju sa osobljem i ponudili su nam svoju pomoć i savjete kad god zatreba.

Na kraju smo posjetili i novi objekat, Dnevni boravak “Sunce” za lica sa kombinovanim smetnjama, koji je tek počeo s radom i zasniva se na švedskom modelu.Prostor je zaista impresivan, a opremljen je prema najsavremenijim svjetskim standardima. Na kraju naše posjete možemo zaključiti da grad Beograd ima dosta razvijeno i umreženo dnevno zbrinjavanje djece i odraslih sa autizmom, ali, kako ističu, neophodno je još poraditi na stacionarnom zbrinjavanju. Veliki je problem za porodice kad roditelji više ne mogu da brinu o djetetu, tačnije već odrasloj osobi sa autizmom, zbog bolesti ili starosti, a pogotovo je malo urađeno na  trajnom zbrinjavanju, nakon smrti roditelja.

Još jednom zahvaljujemo našim domaćinima u Beogradu na gostoprimstvu i nadamo se da će nam uzvratiti posjetu kad dođe vrijeme za otvaranje prvog Dnevnog centra za autizam u Banjaluci.