БАЊАЛУКА, 12. МАРТА /СРНА/ – За 143 породице дјеце обољеле од аутизма у Републици Српској данас је почела исплата средстава прикупљених на донаторској вечери предсједника Републике, а свака од њих добиће око 4.000 КМ. Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изразио је увјерење да се предстојећим законодавством у области основног и средњег образовања у редовну школску наставу могу укључити дјеца са лакшим обликом аутизма.

Радојичић је након посјете Удружењу за помоћ лицима са аутизмом “Дјеца свјетлости” рекао да се важећим законодавством дјеца са аутизмом сврставају у категорију тежих обољења, али да се законима о основном и средњем образовању могу сврстати у категорију лакших или тежих, што би процјењивала стручна лица.

Он је додао да би се на основу тога могло одредити ко може бити укључен у редовну наставу, с обзиром на то да је инклузија један од проблема ове групе дјеце.

“Разговарали смо и о статусу организације, која је аплицирала за статус удружења од посебног интереса у граду, као и простору за рад и потреби организованог приступа овом питању који би укључивао посебан центар или бољи простор”, рекао је Радојичић.

Он је подсјетио да је ово питање вратило у фокус јавности недавно одржано донаторско вече предсједника Републике Српске.

Предсједник Удружења “Дјеца свјетлости” Мирјана Којић сматра да је проблем дјеце са аутизмом коначно препознат и да су добили чврста обећања о даљој подршци оваквим удружењима у цијелој Републици Српској.

“Кренућемо малим корацима, од обезбјеђења већег простора за рад удружења, а на нивоу министарстава тражићемо форимирање установе јавног центра за аутизам”, рекла је Којићева.

Она је додала да удружење тренутно има 40 чланова и да се након донаторске вечери предсједника Републике све већи број људи обраћа за помоћ, која се пружа обољелима свих узраста.

Којићева је указала и на потребу побољшања услова рада асистентима у настави за обољелу дјецу, који су дипломирани психолози, а раде половичну норму у школама као лица са средњом стручном спремом.

“Асистенција у настави није једноставна прича, у удружењу волонтира 15 асистената у настави, а јачањем удружења и та прича ће доћи на своје”, навела је Којићева.